" New Day, New Challenge, New Evolution "

Thursday, March 28, 2013

Déjà vu dalam kehidupan Manusia

Deja vu  secara literal, "sudah dilihat." Mereka yang telah mengalami perasaan menggambarkan ia sebagai rasa  kebiasaan dengan sesuatu yang tidak sepatutnya biasa pada semua.Sebagai contoh, anda sedang dalam perjalanan ke England untuk kali pertama. Anda melawat katedral, dan tiba-tiba ia seolah-olah anda telah berada di tempat yang sangat biasa. Atau mungkin anda mempunyai makan malam dengan sekumpulan rakan-rakan, membincangkan beberapa topik politik semasa, dan anda mempunyai perasaan bahawa anda telah mengalami perkara ini sangat - rakan-rakan yang sama, makan malam yang sama, topik yang sama.

 
Fenomena ini adalah agak kompleks, dan terdapat banyak teori yang berbeza mengapa Deja vu berlaku.  Arthur Funkhouser menunjukkan bahawa terdapat beberapa "pengalaman Deja" dan menegaskan bahawa dalam usaha untuk lebih mengkaji fenomena, masa antara pengalaman perlu diambil perhatian. Dalam contoh-contoh yang disebutkan di atas, Funkhouser akan menggambarkan insiden pertama sebagai Deja visite ("sudah melawat") dan yang kedua sebagai Deja vecu ("sudah berpengalaman atau hidup melalui").Sebanyak 70 peratus daripada penduduk laporan setelah mengalami beberapa bentuk Deja vu. Beberapa insiden yang lebih tinggi berlaku dalam orang yang berusia 15 hingga 25 tahun daripada dalam mana-mana kumpulan umur lain.


Déjà vu telah tegas dikaitkan dengan epilepsi lobus temporal-. Dilaporkan, Deja vu boleh berlaku hanya sebelum penyitaan duniawi lobus. Orang mengalami penyitaan jenis ini boleh mengalami Deja vu semasa aktiviti penyitaan sebenar atau dalam detik-detik antara sawan.Sejak Deja vu berlaku dalam individu dengan dan tanpa keadaan perubatan, terdapat banyak spekulasi tentang bagaimana dan mengapa fenomena ini berlaku. Psychoanalysts Beberapa sifat Deja vu fantasi mudah atau ingin memenuhi, manakala sesetengah pakar psikiatri mempersekutukan ketidaksesuaian dalam otak yang menyebabkan otak untuk kesilapan hadir bagi masa lalu. Parapsychologists Ramai yang percaya ia berkaitan dengan pengalaman kehidupan lampau. Jelas sekali, terdapat penyiasatan yang lagi yang perlu dilakukan.